Bihar Board 9th English Objective Questions and Answers
BSEB Bihar Board 9th English Objective Answers Poem 1 The Grand Mother
Question 1.
The poet of ‘The Grandmother’ is
(a) Ray Young Bear
(b) Moti Nisani
(c) APJ Abdul Kalam
(d) John Keats
Answer:
(a) Ray Young Bear
![]()
Question 2.
‘Warm and damp’ symbolizes the softy hands of his
(a) grandfather
(b) grandmother
(c) mother
(d) father
Answer:
(b) grandmother
Question 3.
Grandmother’s words would flow inside the poet’s
(a) heart
(b) soul
(c) concious
(d) mind
Answer:
(a) heart
![]()
Question 4.
A voice was coming from a ;
(a) plain
(b) forest
(c) mountain
(d) house
Answer:
(c) mountain
Question 5.
He recognises his grandmother from a
(a) meter
(b) kilometer
(c) centimeter
(d) mile
Answer:
(a) meter
Question 6.
The colour of grandmother’s scarf is
(a) purple
(b) red
(c) green
(d) yellow
Answer:
(a) purple
![]()
Question 7.
The shopping bag is made of
(a) iron
(b) steel
(c) plastic
(d) jute
Answer:
(c) plastic
Question 8.
The speaker associates with her and her plastic bag.
(a) red scarf
(b) Blue scarf
(c) purple scarf
(d) green scarf
Answer:
(c) purple scarf
![]()
Choose the Correct word
Question 9.
If I were to……….her.
(a) say
(b) see
(c) think
(d) fly
Answer:
(b) see
Question 10.
Ifl’dknowso
(a) sad
(b) happy
(c) quickly
(d) smart
Answer:
(c) quickly
Question 11.
The ‘stirring ashes’ in the poem suggests deep.
(a) sorrow
(b) regret
(c) emotion
(d) happiness
Answer:
(c) emotion
![]()
Question 12.
The poet is associated with
(a) leather bag
(b) jute bag
(c) paper bag
(d) plastic bag
Answer:
(d) plastic bag
Question 13.
The ‘steeping fire’ suggests
(a) great feeling
(b) bad feeling
(c) strong feeling
(d) easy feeling
Answer:
(a) great feeling
Question 14.
‘Words would flow inside me like the light’. The figure of speech in this line is.
(a) simile
(b) metaphore
(c) ‘A’ and ‘B’ both
(d) none of these
Answer:
(a) simile
Question 15.
The grandmother’s words would flow………..the poet.
(a) in
(b) inside
(c) inheart
(d) in mind
Answer:
(b) inside
![]()
Question 16.
Her voice was coming from
(a) mountain
(b) field
(c) park
(d) house
Answer:
(a) mountain
Question 17.
The grandmother’s hands smell of
(a) roots
(b)soap
(c) butter
(d) milk
Answer:
(a) roots
Question 18.
The poet draws a picture of his grandmother, all loving and
(a) appearing
(b) all-insipring
(c) apealing
(d) loving
Answer:
(b) all-insipring
Question 19.
The grand mother’s hands were
(a) big
(b) hot
(c) warm and damp
(d) cool and damp
Answer:
(c) warm and damp
![]()
Question 20.
The poet can recognise his grand mother from
(a) a mile away
(b) three miles away
(c) four miles
(d) six miles away
Answer:
(a) a mile away
Question 21.
The shopping bag was made of
(a) plastic
(b) wooden
(c) cotton
(d) Jute
Answer:
(a) plastic
Question 22.
The grandmother’s scarf was
(a) red
(b) yellow
(c) purple
(d) black
Answer:
(c) purple
Question 23.
The poet draws a picture of his grand mother, all
(a) loving
(b) working
(c) dear
(d) darling
Answer:
(a) loving
![]()
Question 24.
The poem, ‘The grandmother’ has been composed by
(a) Shakespeare
(b) Wordsworth
(c) Ray Young Bear
(d) Robrt Herrick
Answer:
(c) Ray Young Bear
Choose the correct synonym of the following words:
Question 25.
(a) near
(b) far
(c) above
(d) below
Answer:
(b) far
Question 26.
Damp
(a) waste
(b) dirty
(c) haste
(d) rest
Answer:
(c) haste
![]()
Question 27.
Scarf
(a) tie
(b) skirt
(c) cap
(d) rag
Answer:
(d) rag
Choose the correct preposition :
Question 28.
I feel hands………. my head
(a) between
(b) in
(c) among
(d) on
Answer:
(d) on
Question 29.
I hear a voice coming……..a rock.
(a) from
(b) with
(c) under
(d) on
Answer:
(a) from
![]()
Question 30.
Someone is stirring ashes …… a sleeping five ……..night
(a) at, with
(b) among, in
(c) from, at
(d) into, at
Answer:
(c) from, at
Choose the correct sense orAnswer: matching the phrases
from the poem.
Question 31.
Hands warm and damp
(a) skin
(b) nose
(c) ear
(d) eye
Answer:
(a) skin
![]()
Question 32.
Smell of roots
(a) ear
(b) nose
(c) eye
(d) skin
Answer:
(b) nose
Question 33.
The purple scarf
(a) ear
(b) skin
(c) eye
(d) nose
Answer:
(c) eye
![]()
Question 34.
Roots
(a) ear
(b) tongue
(c) eye
(d) skin
Answer:
(b) tongue
Question 35.
A voice coming from a rock
(a) eye
(b) skin
(c) ear
(d) tongue
Answer:
(c) ear
Choose the correct model auxiliaries verbs :
Question 36.
You ………… have returned yesterday.
(a) should
(b) shall
(c) will
(d) may
Answer:
(a) should
![]()
Question 37.
He said that he………come tomorrow
(a) will
(b) could
(c) might
(d) may
Answer:
(c) might
Question 38.
He said, “I………… be there on time”.
(a) could
(b) will
(c) may
(d) can
Answer:
(b) will
Question 39.
I…….. hear what she was saying.
(a) can
(b) may
(c) will
(d) could
Answer:
(d) could
![]()
Question 40.
He…….come, if you ask him.
(a) may
(b) will
(c) can
(d) might
Answer:
(a) may