Bihar Board 12th Chemistry Objective Answers Chapter 16 Chemistry in Everyday Life

Bihar Board 12th Chemistry Objective Questions and Answers

Bihar Board 12th Chemistry Objective Answers Chapter 16 Chemistry in Everyday Life

Question 1.
The use of chemicals for treatment of disease is called
(a) chemotherapy
(b) Physiotherapy
(c) angiotherapy
(d) polytherapy
Answer:
(d) polytherapy

Question 2.
Which of the following is a criteria to classify drugs ?
(a) Chemical structure
(b) Molecular targets
(c) Drug action
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Bihar Board 12th Chemistry Objective Answers Chapter 16 Chemistry in Everyday Life

Question 3.
Some drugs do not bind to the enzyme’s active site, instead bind to a different site of enzyme. This site is called
(a) allosteric site
(b) substrate site
(c) ionic site
(d) competitive site
Answer:
(a) allosteric site

Question 4.
Drugs that bind to the receptor site and inhibit its natural function are called
(a) agonistic drugs
(b) antagonistic drugs
(c) antimicrobial drugs
(d) allosteric drugs
Answer:
(b) antagonistic drugs

Question 5.
The main cause of acidity in the stomach is
(a) release of extra gastric acid which decrease the pH level
(b) indidestion and pain in large intestine
(c) increase the pH level in the stomach
(d) release of extra bile juice which increase alkaline medium in stomach
Answer:
(a) release of extra gastric acid which decrease the pH level

Question 6.
Which of the following will not act as antacid ?
(a) Sodium hydrogen carbonate
(b) Magnesium hydroxide
(c) Sodium carbonate
(d) Aluminium carbonate
Answer:
(c) Sodium carbonate

Question 7.
Aluminium carbonate Antihistamines are not helpful
(a) in curing nasal allegries
(b) in treating rashes caused by itching
(c) in bringing down acute fever
(d) in vasodilation
Answer:
(d) in vasodilation

Question 8.
The drugs which are given to the patients suffering from anxiety and mental tension are known as
(a) tranquilizers
(b) analgesics
(c) antimicrobials
(d) antibiotics
Answer:
(a) tranquilizers

Bihar Board 12th Chemistry Objective Answers Chapter 16 Chemistry in Everyday Life

Question 9.
Which of the following will not act as a tranquilizer ?
(a) Equanil
(b) Analgin
(c) Meprobamate
(d) Chlordiazerpoxide
Answer:
(b) Analgin

Question 10.
Which of the following is not an antidepressants ?
(a) Iproniazid
(b) Phenelzine
(c) Equanil
(d) Salvarsan
Answer:
(d) Salvarsan

Question 11.
Barbituric acid and its derivatives are well known as
(a) tranquilizers
(b) antiseptics
(c) analgesics
(d) antipyretics
Answer:
(a) tranquilizers

Question 12.
Barbiturates acts as
(a) hypnotic e., sleep producing agents
(b) non-narcotic analgesics
(c) activator of neurotransmitters
(d) antiallergic drugs
Answer:
(a) hypnotic e., sleep producing agents

Question 13.
which of the following compounds represents an analgesic ?
Bihar Board 12th Chemistry Objective Answers Chapter 16 Chemistry in Everyday Life 1
Answer:
(a)

Question 14.
Which of the following can be used as an analgesic without causing addiction ?
(a) Morphine
(b) Aspirin
(c) Heroin
(d)  Codeine
Answer:
(b) Aspirin

Bihar Board 12th Chemistry Objective Answers Chapter 16 Chemistry in Everyday Life

Question 15.
The chemical substances used to bring down body temperature in high fever are known as
(a) analgesics
(b) antipyretics
(c) anthistamines
(d) tranquiolizers
Answer:
(b) antipyretics

Question 16.
Which of the following is an narcotic analgesic ?
(a) Ibuprofen
(b) Aspirin
(c) Paracetamol
(d) Morphine
Answer:
(d) Morphine

Question 17.
A drug which acts as antipyretic as well as analgesic is
(a) chloroquine
(b) penicillin
(c)  chlordiazepoxide
(d) 4-acetamidophenol
Answer:
(d) 4-acetamidophenol

Question 18.
Antimicrobial drugs include
(i) antiseptics
(ii) antibiotics
(iii) disinefectants
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (i), (ii) and (iii)
Answer:
(d) (i), (ii) and (iii)

Question 19.
Which of the following is not an antibiotic ?
(a) Chloramphenicol
(b) Ofloxacin
(c) Penicillin
(d) Prontosil
Answer:
(d) Prontosil

Question 20.
The antibiotic which is effective against certain strains of cancer cells,
(a) dysidazirine
(b) sulphanilamide
(c) vancomycin
(d) ofloxacin
Answer:
(a) dysidazirine

Bihar Board 12th Chemistry Objective Answers Chapter 16 Chemistry in Everyday Life

Question 21.
Which among the following is not an antibiotic ?
(a) Chloramphenicol
(b) Oxytocin
(c) Erythromycin
(d) Tetracyclin
Answer:
(b) Oxytocin

Question 22.
A drug which is effective in curing malaria is
(a) aspirin
(b) quinine
(c) morphine
(d) analgine
Answer:
(b) quinine

Question 23.
An ester which is used as a medicine
(a) ethyl acetate
(b) methl accetate
(c) methyl salicylate
(d) ethyl benzoate
Answer:
(c) methyl salicylate

Question 24.
Which of the following antibiotics is bactericidal ?
(a) Erythromycin
(b) Tetracycline
(c) Penicillin
(d) Chloramphenicol
Answer:
(c) Penicillin

Question 25.
Which one is a broad spectrum abtibiotic ?
(a) Chloramphenicol
(b) Plasmoquin
(c) Xylocaine
(d) Antiseptic
Answer:
(a) Chloramphenicol

Bihar Board 12th Chemistry Objective Answers Chapter 16 Chemistry in Everyday Life

Question 26.
The structure given below is known as
Bihar Board 12th Chemistry Objective Answers Chapter 16 Chemistry in Everyday Life 2
(a) pronotosil
(b) sulphapyridine
(c) chloramphenicol
(d) chloroxylenol
Answer:
(c) chloramphenicol

Question 27.
The term‘broad spectrum antibiotics’means
(a) bactericidal antibiotics
(b) bacteriostatic antibiotics
(c) which kill or inhibit a wide range of gram -ve and gram +ve bacteria
(d) which kill or inhibit all types of gram +ve bacteria
Answer:
(c) which kill or inhibit a wide range of gram -ve and gram +ve bacteria

Question 28.
What is tincture of iodine ?
(a) 2-3% solution of iodine is alcohol-water mixture.
(b) A mixture of iodine in chloroxylenol.
(c) A mixture of 0.2% phenol and 2-3% iodine in water
(d) 2-3% solution of iodine in potassium iodide
Answer:
(a) 2-3% solution of iodine is alcohol-water mixture.

Question 29.
The main constituents of dettor are
(a) Chloramphenicol + glycerol
(b) 2-3% solution of iodine in alcohol
(c) 2% solution of phenol
(d) chloroxylenol and terpineol
Answer:
Null

Bihar Board 12th Chemistry Objective Answers Chapter 16 Chemistry in Everyday Life

Question 30.
Name an artificial sweetener which is derivative of sucrose,
(a) Saccharine
(b) Sucrolose
(c) Sucrobenzamide
(d) Aspartame
Answer:
(b) Sucrolose

Question 31.
Aspartamer, the artificial sweetener is made by a dipeptide of the amino acids,
(a) aspartic acid and phenylalanine
(b) aspartic and glycine
(c) alanine and glycine
(d) aspartic acid and glutamic acid
Answer:
(a) aspartic acid and phenylalanine

Question 32.
What is the problem faced while using alitame as artificial sweetener ?
(a) It decomposes when added to the food items.
(b) It provides a huge number of calories to the food.
(c) It is difficult to control the sweetness of food while using it.
(d) It increases the volume of the contents to a large extent
Answer:
(c) It is difficult to control the sweetness of food while using it.

Question 33.
The use of aspartame is limited to cold foods and drinks because
(a) it is unstable to heat and decomposes at cooking temperature
(b) it is 500 times sweeter than cane sugar
(c) it becomes bitter at cooking temperature
(d) it reacts with the food at cooking temperature
Answer:
(a) it is unstable to heat and decomposes at cooking temperature

Question 34.
The sweeteners value of aspartame in comparison to cane sugar is
(a) 550
(b) 100
(c) 600
(d) 2000
Answer:
(b) 100

Bihar Board 12th Chemistry Objective Answers Chapter 16 Chemistry in Everyday Life

Question 35.
Which of the following is not used as a food preservative ?
(a) Sodi um salt of benzoic acid
(b) Sodium salt of sorbic acid
(c) Sodium salt of propanoic acid
(d) Sodium salt of palmitic acid
Answer:
(d) Sodium salt of palmitic acid

Question 36.
Refrigeration helps in food preservation by
(a) killing the germs
(b) reducing the rates of biochemical reactions
(c) destroying enzyme action
(d) decreasing the size of bacteria
Answer:
(b) reducing the rates of biochemical reactions

Question 37.
Which of the following is not a food additivie
(a) Preservatives
(b) Sweetening agents
(c) Flavours
(d) Oxidants
Answer:
(d) Oxidants

Question 38.
Which is not true for a detergent moleculs ?
(a) It has a non-polar organic part and a polar group.
(b) It is not easily biodegraded.
(c) It is a sodium salt of fatty acid.
(d) It is a surface active reagent.
Answer:
(c) It is a sodium salt of fatty acid.

Bihar Board 12th Chemistry Objective Answers Chapter 16 Chemistry in Everyday Life

Question 39.
Which of the following is an example of non-biodegradable detergent ?
Bihar Board 12th Chemistry Objective Answers Chapter 16 Chemistry in Everyday Life 3
Bihar Board 12th Chemistry Objective Answers Chapter 16 Chemistry in Everyday Life 4
Answer:
(c)

Question 40.
Which of the following statements is not correct ?
(a) Some antiseptics can be added to soaps.
(b) Dilute solutions of some disinfectants can be used as antiseptic.
(c) Disinfectants are antimicrobial drugs.
(d) Antiseptic medicines can be ingested
Answer:
(d) Antiseptic medicines can be ingested

Question 41.
Which is the correct statement about birth control pills ?
(a) Contain estrogen only
(b) Contain progrestrone only
(c) Contain a mixture of estrogen and progesterone derivatives
(d) Progesterone enhances ovulation
Answer:
(c) Contain a mixture of estrogen and progesterone derivatives

Question 42.
Which statement about aspirin is not true ?
(a) Aspirin belongs to narcotic analgesics.
(b) It is effective in relieving pain
(c) It has antiblood clotting action.
(d) It is a neurologically active drug.
Answer:
(a) Aspirin belongs to narcotic analgesics.

Question 43.
The most useful classification of drugs for medicinal chemists is______
(a) on the basis of chemical structure
(b) on the basis of drug action
(c) on the basis of molecular targets
(d) on the basis of pharmacological effect
Answer:
(c) on the basis of molecular targets

Question 44.
Salvarsan is arsenic containing drug which was first used for the treatment of_______
(a) syphilis
(b) typhoid
(c) meningitis
(d) dysentry
Answer:
(a) syphilis

Question 45.
A narrow spectrum antibiotic is active against_________
(a) gram positive or gram neative bacteria
(b) gram negative baceteria only
(c) single organism or one disease.
(d) both gram positive and gram negative bacteria
Answer:
(a) gram positive or gram neative bacteria

Question 46.
The compound that causes general antidepressant action on the central nervous system belongs to the class of
(a) analgesics
(b) tranquilizers
(c) narcotic analgesics
(d) antihistamines
Answer:
(b) tranquilizers

Bihar Board 12th Chemistry Objective Answers Chapter 16 Chemistry in Everyday Life

Question 47.
Compound which is added to soap to impart antiseptic properties is_____
(a) sodium laurylsulphate
(b) sodium dodecylbenzene sulphonate
(c) rosin
(d) bithional
Answer:
(d) bithional

Question 48.
Equanil is______
(a) artificial sweetener
(b) tranquilizer
(c) antithistemine
(d) antifertility drug
Answer:
(b) tranquilizer

Question 49.
Which of the following enhances lathering property of soap ?
(a) Sodium carbonate
(b) Sodium rosinate
(c) Sodium stearate
(d) Trisodium phosphate
Answer:
(b) Sodium rosinate

Question 50.
Glycerol is added to soap. It functions________
(a) as a filler
(b) to increase lathering
(c) to prevent rapid drying
(d) to make soap granules
Answer:
(c) to prevent rapid drying

Question 51.
Polyethlene glycols are used in the preparation of which type of detergents ?
(a) Cationic detergents
(b) Anionic detergents
(c) Non-ionic detergents
(d) Soaps
Answer:
(c) Non-ionic detergents

Bihar Board 12th Chemistry Objective Answers Chapter 16 Chemistry in Everyday Life

Question 52.
Which of the following is not a target molecule for drug function in body ?
(a) Carbohydrates
(b) Lipids
(c) Vitamins
(d) Proteins
Answer:
(c) Vitamins

Question 53.
Which of the following chemicals can be added for sweetening of food items at cooking temperature and does not provide calories ?
(a) Sucrose
(b) Glucose
(c) Aspartame
(d) Sucralose
Answer:
(d) Sucralose

Question 54.
Which of the following will not enhance nutritional value of food ?
(a) Minerals
(b) Artificial sweeteners
(c) Vitamins
(d) Amino acids
Answer:
(b) Artificial sweeteners

Leave a Comment