Bihar Board 12th Chemistry Objective Important Questions Part 2 in English

BSEB Bihar Board 12th Chemistry Important Questions Objective Type Part 2 are the best resource for students which helps in revision.

Bihar Board 12th Chemistry Objective Important Questions Part 2 in English

Question 1.
Natural rubber is a polymer of:
(a) Butadiene
(b) Ethylene
(c) Styrene
(d) Isoprene
Answer:
(d) Isoprene

Question 2.
Which of the following is a natural fibre?
(a) starch
(b) cellulose
(c) Rubber
(d) Nylon-6
Answer:
(b) cellulose

Question 3.
Which of the following is a polyamide?
(a) Teflon
(b) Nylon-6, 6
(c) Terylene
(d) Bakelite
Answer:
(b) Nylon-6, 6

Question 4.
In the colloidal state the particle size is :
(a) below 1 nm
(b) between 1 nm to 100 nm
(c) more than 100 nm
(d) none of the above
Answer:
(b) between 1 nm to 100 nm

Question 5.
Colloids can be purifled by :
(a) dialysis
(b) peptization
(c) coagulation
(d) condensation
Answer:
(a) dialysis

Question 6.
Which of the following is an antihistamine drug?
(a) Chloramphenicol
(b) Chloropheniramine maleate
(p) Ciprofloxacin
(d) Chloroquine
Answer:
(b) Chloropheniramine maleate

Question 7.
Which of the following drugs reduces fiver?
(a) Analgesic
(b) Antipyretic
(c) Antibiotic
(d) Tranquillizer
Answer:
(b) Antipyretic

Question 8.
Barbituric acid is used as :
(a) an antiseptic
(b) an antibiotic
(c) an analgesic
(d) a tranquillizer
Answer:
(d) a tranquillizer

Question 9.
Which of the following solutions have highest freezing point?
(a) 0.1 M Nacl
(b) 0.1M MgCl2
(c) 0.1 M Al2(SO4)3
(d) 0.1 M urea
Answer:
(d) 0.1 M urea

Question 10.
Which of the following solutions has the highest osmotic pressure?
(a) 1M NaCl
(b) 1m MgCl2
(c) 1M urea
(d) 1m glucose
Answer:
(b) 1m MgCl2

Question 11.
Which of the following solution (in water) has the highest boiling point?
(a) 1M NaCl
(b) 1M mgCl2
(c) 1M urea
(d) 1M glucose
Answer:
(b) 1M mgCl2

Question 12.
For the reaction 2A + B → 3C + D. Which of the following does not express the reaction rate.
(a) \(-\frac{d[A]}{2 d t}\)
(b) \(-\frac{d[B]}{d t}\)
(c) \(-\frac{d[C]}{3 d t}\)
(d) \(-\frac{d[D]}{d t}\)
Answer:
(c) \(-\frac{d[C]}{3 d t}\)

Question 13.
Cinnabar is the ore containing :
(a) Ag2S
(b) HgS
(c) ZnS
(d) CuS
Answer:
(b) HgS

Question 14.
Which of the following solutions in water has highest boiling point:
(a) 1M HCl
(b) 1M MgCl2
(c) 1M urea
(d) 1M Glucose
Answer:
(b) 1M MgCl2

Question 15.
Osmotic pressure of the solution can be increase by :
(a) Increasing temperature of the solution
(b) Decreasing temperature of the solution
(c) Increasing the volume of the vessel.
(d) Diluting the solution
Answer:
(a) Increasing temperature of the solution

Question 16.
Leaching is a process of:
(a) Reduction
(b) Concentration
(c) Refining
(d) Oxidation
Answer:
(b) Concentration

Question 17.
In the manufacture of iron form haematite, limestone is added to act as :
(a) A reducing agent
(b) Proxidising agent
(c) Flux
(d) Slag
Answer:
(c) Flux

Question 18.
Zone refining is a method to obtain :
(a) Very high temperature
(b) Ultrapure metals
(c) Ultrapure Al
(d) Ultrapure oxides
Answer:
(b) Ultrapure metals

Question 19.
The common method of extraction of metal from oxide ores is :
(a) Reduction with carbon
(b) Reduction with hydrogen
(C) Reduction with Aluminium
(d) Electrolytic method
Answer:
(a) Reduction with carbon

Question 20.
Which oil is used as further in froth floatation process?
(a) Mustard oil
(b) Olive oil
(c) Coconut oil
(d) Pine oil
Answer:
(d) Pine oil

Question 21.
When phenol is distilled with zinc dust it gives :
(a) Benzene
(b) Toluene
(c) Benzaldehyde
(d) Benzoic acid
Answer:
(a) Benzene

Question 22.
Backlste is:
(a) Addition polymer
(b) Elastomer
(c) Thermoplastic
(d) Thermosetting
Answer:
(d) Thermosetting

Question 23.
Which of the following polymer is a copolymer?
(a) polyprene
(b) nylon-66
(c) Terylene
(d) Neoprene
Answer:
(b) nylon-66

Question 24.
Caprolactam is the monomer for :
(a) Nylon-6
(b) Terylene
(c) Nylone-66
(d) Nylon-6/0
Answer:
(c) Nylone-66

Question 25.
The Tyndall effect associated with colloidal particles is due to :
(a) presence of electrical charge
(b) Scattering of light
(c) absorption of light
(d) reflection of light
Answer:
(b) Scattering of light

Question 26.
Which of the following is a tranquillizer?
(a) Seconal
(b) Morph in
(c) Streptomycin
(d) Phenacetin
Answer:
(a) Seconal

Question 27.
Which of the following is used as a preservative to protect processed food?
(a) Sodium sulphate
(b) Saccharin
(c) BHT
(d) Sodium metabisulphate
Answer:
(d) Sodium metabisulphate

Question 28.
Which of the following is used for hypertension?
(a) antacid
(b) paracetamol
(c) aspirin
(d) reserpine
Answer:
(d) reserpine

Question 29.
Which of the following can be used as an artificial sweetener?
(a) equanil
(b) sucrose
(c) sucralose
(d) glucose
Answer:
(c) sucralose

Question 30.
Which of the following in antibacterial?
(a) penicillin
(b) sulphapyridine
(c) ciprofloxacine
(d) all
Answer:
(d) all

Question 31.
Which of the following is a colligative property?
(a) surface tension
(b) viscosity
(c) osmotic pressure
(d) concentration
Answer:
(c) osmotic pressure

Question 32.
For the first order reaction, the half-life is independent of:
(a) catalyst
(b) temperature
(c) both catalyst and temperature
(d) initial concentration of reactants
Answer:
(d) initial concentration of reactants

Question 33.
The rate of a reaction depends upon :
(a) temperature
(b) time
(c) initial concentration
(d) none
Answer:
(a) temperature

Question 34.
Which of the following is a lyophobic colloids?
(a) gelatin
(b) sulphur
(c) starch
(d) gum arabic
Answer:
(b) sulphur

Question 35.
Which of the following is a hydrophobic (lyophobic) sol?
(a) starch solution
(b) gum solution
(c) protein solution
(d) arsenous sulphide sol.
Answer:
(d) arsenous sulphide sol.

Question 36.
Which one of the following is a hydrophilic (lyophilic) colloidal sol?
(a) Barium sulphate sol.
(b) Arsenic sulphide sol.
(c) Starch solution
(d) Silver chloride sol.
Answer:
(c) Starch solution

Question 37.
Colloidal particles in a sol can be coagulated by :
(a) heating
(b) adding an electrolyte
(c) adding oppositely charged sol.
(d) any of the above method
Answer:
(d) any of the above method

Question 38.
Emiilsibier is an agent which :
(a) accelerates the dispersion
(b) homogenises an emulsion
(c) stabilises an emulsion
(d) aids the flocculation of an emulsion
Answer:
(c) stabilises an emulsion

Question 39.
Milk is an emulsion of fat, etc dispersed in :
(a) water
(b) amino acids
(c) saline water
(d) fatty acids
Answer:
(a) water

Question 40.
Blood may be purified by :
(a) dialysis
(b) Coagulation
(c) electro-osmosis
(d) filteration
Answer:
(a) dialysis

Question 41.
Which of the following oxides is the most acidic?
(a) N2O5
(b) P2O5
(c) AS2O5
(d) Sb2O5
Answer:
(a) N2O5

Question 42.
The add which forms two series of salts is :
(a) H3PO4
(b) H3PO3
(c) H3BO3
(d) H3PO2
Answer:
(b) H3PO3

Question 43.
Which transition metal can show highest oxidation state?
(a) Sc
(b) Ti
(c) Os
(d) Zn
Answer:
(c) Os

Question 44.
The catalyst used in Haber’s process is :
(a) tungsten
(b) molybdenum.
(c) Chromium
(d) iron containing molybdenum
Answer:
(d) iron containing molybdenum

Question 45.
In KMnO4, oxidation number of Mn is:
(a) +2
(b) +4
(c) +6
(d) +7
Answer:
(d) +7

Question 46.
Which of the following oxides is amphoteric in nature?
(a) NiO
(b) ZnO
(c) FeO
(d) CaO
Answer:
(b) ZnO

Leave a Comment