Bihar Board 12th Chemistry Objective Important Questions Part 3 in English

BSEB Bihar Board 12th Chemistry Important Questions Objective Type Part 3 are the best resource for students which helps in revision.

Bihar Board 12th Chemistry Objective Important Questions Part 3 in English

Question 1.
Which of the following would be diamagnetic?
(a) Cu2+
(b) Ni2+
(c) Ca2+
(d) Ti3+
Answer:
(c) Ca2+

Question 2.
Which of the following would be paramagnetic
(a) Zn2+
(b) Cu+
(c) Sc3+
(d) Mn2+
Answer:
(d) Mn2+

Question 3.
The oxidation state of Cr in [Cr (NH3)4 Cl2]+ is :
(a) +3
(b) +2
(c) +1
(d) 0
Answer:
(a) +3

Question 4.
An amorphous solid is :
(a) NaCl
(b) CsCl
(c) Tar
(d) CaF2
Answer:
(c) Tar

Question 5.
Which one has highest melting point?
(a) ionic crystal
(b) molecular crystal
(c) covalent crystal
(d) metallic crystal
Answer:
(a) ionic crystal

Question 6.
Bravais lattices are of:
(a) 10 types
(b) 8 types
(c) 7 types
(d) 14 types
Answer:
(d) 14 types

Question 7.
NaCl crystal belongs to the crystal system :
(a) tetragonal
(b) cubic
(c) orthorhombic
(d) monoclinic
Answer:
(b) cubic

Question 8.
The coordination number of each atom in bee is :
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 12
Answer:
(c) 8

Question 9.
In a face centred cubic lattice the number of nearest neighbours for a given lattice point is :
(a) 6
(b) 8
(c) 12
(d) 14
Answer:
(c) 12

Question 10.
When a lead storage battery is charged, it acts as :
(a) a primary cell
(b) an electrolytic cell
(c) a galvanic cell
(d) a concentration cell
Answer:
(b) an electrolytic cell

Question 11.
Which of the following metals can deposit copper from copper sulphate?
(a) mercury
(b) platinum
(c) gold
(d) iron
Answer:
(d) iron

Question 12.
The unit of specific conductivity is :
(a) ohms cm-1
(b) ohms-1 cm-1
(c) ohms-1cm
(d) ohms-1cm-2
Answer:
(b) ohms-1 cm-1

Question 13.
The rate constant of a reaction increases with increase of temperature because :
(a) the activation energy increases
(b) the number of activated molecules decreases
(c) the activation energy decreases
(d) the number of activated molecules increases
Answer:
(d) the number of activated molecules increases

Question 14.
The rate constant of a reaction depends upon :
(a) temperature
(b) pressure
(c) volume
(d) all the three
Answer:
(a) temperature

Question 15.
Laughing gas is:
(a) NO
(b) NO2
(c) N2O
(d) N2O5
Answer:
(c) N2O

Question 16.
Phosphorus is kept in
(a) kerosene oil
(b) water
(c) alcohol
(d) ammonia
Answer:
(b) water

Question 17.
Structure of ammonia is :
(a) trigonal
(b) tetrahedral
(c) pyramidal
(d) trigonal pyramid
Answer:
(c) pyramidal

Question 18.
Which one of the acids is a dibasic acid?
(a) H3PO3
(b) HPO3
(c) H3PO2
(d) H3PO4
Answer:
(a) H3PO3

Question 19.
When ammonia is passed over heated CuO it is oxidised to :
(a) HNO2
(b) N2O
(c) N2
(d) NO2
Answer:
(c) N2

Question 20.
The most stable allotropic form of sulphur is :
(a) rhombic
(b) monoclinic
(c) plastic
(d) milk of sulphur
Answer:
(a) rhombic

Question 21.
Which Shows maximum catenation property?
(a) Te
(b) Se
(c) S
(d) O
Answer:
(c) S

Question 22.
The formula of oleum is :
(a ) H2SO5
(b) H2S2O7
(c) H2S2O3
(d) H2S2O8
Answer:
(b) H2S2O7

Question 23.
Ozone molecule is :
(a) Linear
(b) triangular
(c) tetrahedral
(d) none of these
Answer:
(b) triangular

Question 24.
The catalyst used in the manufacture of sulphuric by lead chamber process is:
(a) Pt
(b) Ni
(c) NO
(d) N2O3
Answer:
(c) NO

Question 25.
The catalyst used in the manufacture of sulphuric acid by contact process:
(a) platinised asbestos
(b) Ni
(c) Fe
(d) NO
Answer:
(a) platinised asbestos

Question 26.
Bleaching action of SO2 is due to :
(a) reduction
(b) oxidation
(c) its acidic nature
(d) hydrolysis
Answer:
(a) reduction

Question 27.
Cara’s acid is :
(a) H2SO5
(b) H2SO3
(c) H3S2O5
(d) H2S2O8
Answer:
(a) H2SO5

Question 28.
Marshall’s add is:
(a) H2S2O5
(b) H2S2O5
(c) H2SO5
(d) H2SO4
Answer:
(b) H2S2O5

Question 29.
Sulphur dioxide is:
(a) only reducing agent
(b) only oxidising agent
(c) both oxidising and reducing agent
(d) none of the above
Answer:
(c) both oxidising and reducing agent

Question 30.
SO2 is:
(a) acidic
(b) basic
(c) neutral
(d) ampholeric
Answer:
(a) acidic

Question 31.
Which compound acts as an oxidising as well as a reducing agent?
(a) SO2
(b) SO3
(c) CrO3
(d) MnO2
Answer:
(a) SO2

Question 32.
The acid used in lead storage cell is :
(a) Phosphoric
(b) sulphuric acid
(c) hydrochloric
(d) nitric acid
Answer:
(b) sulphuric acid

Question 33.
Which one of the following is the strongest acid?
(a) HF
(b) HI
(c) HBr
(d) HCl
Answer:
(b) HI

Question 34.
Which one of the following is the strongest acid :
(a) HClO
(b) HClO2
(c) HClO3
(d) HClO4
Answer:
(d) HClO4

Question 35.
Which is the strongest oxidising agent?
(a) HCl
(b) HClO2
(c) HClO3
(d) HClO4
Answer:
(a) HCl

Question 36.
Which one of the following has hydrogen bonding?
(a) HCl
(b) HBr
(c) HF
(d) HI
Answer:
(c) HF

Question 37.
The catalyst used in the deacon’s process for the manufacture of chlorine is:
(a) Cu
(b) An alloy of copper
(c) CuCl2
(d) CuS
Answer:
(c) CuCl2

Question 38.
Which one of the following acts as an antichlor :
(a) MnO2
(b) Na2S2O3
(c) K2Cr2O7
(d) Na2SO4
Answer:
(b) Na2S2O3

Question 39.
Slaked lime reacts with chlorine to form :
(a) Ca(OCl)Cl
(b) Ca(OCl)2
(c) Ca(ClO3)2
(d) CaCl2
Answer:
(a) Ca(OCl)Cl

Question 40.
The chemical name of bleaching powder is :
(a) Calcium hypochlorite
(b) Calcium chloro hypochlorite
(c) Calcium chlorate
(d) Calcium perchlorate
Answer:
(b) Calcium chloro hypochlorite

Question 41.
Which of the following elements does not belong to first transition series?
(a) Fe
(b) V
(c) Cu
(d) Ag
Answer:
(d) Ag

Question 42.
Transition elements are:
(a) s-block
(b) p-block
(c) d-block
(d) f-block
Answer:
(c) d-block

Question 43.
Dettol is:
(a) an antiseptic
(b) an antibiotic
(c) a tranquillizer
(d) an analgesic
Answer:
(a) an antiseptic

Question 44.
Paracetamol is :
(a) antihistamine
(b) antimalarial
(c) antipyretic
(d) tranquillizer
Answer:
(c) antipyretic

Question 45.
Which one of the following is a tranquillizer?
(a) barbituric acid
(b) aspirin
(c) chloroquine
(d) penicillin
Answer:
(a) barbituric acid

Question 46.
Which one of the following is an anti-histamine?
(a) Diphenhydramine
(b) aspirin
(c) chloroquine
(d) streptomycin
Answer:
(a) Diphenhydramine

Leave a Comment