Bihar Board 12th Chemistry VVI Objective Questions Model Set 3 in English

Bihar Board 12th Chemistry Objective Questions and Answers

Bihar Board 12th Chemistry VVI Objective Questions Model Set 3 in English

Question 1.
Alcohol is formed when one of the hydrogen of Alkane is replaced by
(a) Hydroxyl group
(b) Aldehyde group
(c) Carboxylic group
(d) Chloro group
Answer:
(a) Hydroxyl group

Question 2.
Group I elements of Periodic Table are known as
(a) Alkali metals
(b) Alkaline earth metals
(c) Inert gases
(d) None
Answer:
(a) Alkali metals

Bihar Board 12th Chemistry VVI Objective Questions Model Set 3 in English

Question 3.
K3[Fe(CN)6] is a
(a) Double slat
(b) Complex compound
(c) Acidic Salt
(d) Common slat
Answer:
(b) Complex compound

Question 4.
Ammonia changes the moist red litmus paper into
(a) Blue
(b) Green
(c) Black
(d) White
Answer:
(a) Blue

Question 5.
Polythene is a polymer of
(a) Ethane
(b) Ethene
(c) Propene
(d) Ethyne
Answer:
(b) Ethene

Bihar Board 12th Chemistry VVI Objective Questions Model Set 3 in English

Question 6.
The symbol of Helium is
(a) He
(b) Hi
(c) Hm
(d) All
Answer:
(a) He

Question 7.
The functional group of alcohol is-
(a) —COOH
(b) —CHO
(c) Bihar Board 12th Chemistry VVI Objective Questions Model Set 3 in English Q7
(d) —OH
Answer:
(d) —OH

Question 8.
H2SO4 is a
(a) Dibasic acid
(b) Monobasic acid
(c) Mono acid-base
(d) Di acid-base
Answer:
(a) Dibasic acid

Bihar Board 12th Chemistry VVI Objective Questions Model Set 3 in English

Question 9.
The oxidation number of Fe in K4[Fe(CN)6] is
(a) +2
(b) +3
(c) -2
(d) -3
Answer:
(a) +2

Question 10.
Buna – N and Buna – S is
(a) Natural rubber
(b) Synthetic rubber
(c) Latex
(d) Polythene
Answer:
(b) Synthetic rubber

Question 11.
Number of (σ) sigma bonds in CH4 is
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1
Answer:
(a) 4

Question 12.
Dettol is used as
(a) Disinfectant
(b) Antiseptic
(c) Antimalarial
(d) All
Answer:
(b) Antiseptic

Bihar Board 12th Chemistry VVI Objective Questions Model Set 3 in English

Question 13.
Copper metal is purified by which of the following method
(a) Electrolytic refining
(b) Zone refining
(c) Chromatography
(d) None
Answer:
(a) Electrolytic refining

Question 14.
One Faraday electricity is equal to how much Coulombs?
(a) 96550
(b) 96500
(c) 96000
(d) 95500
Answer:
(b) 96500

Question 15.
The formula of sucrose is
(a) C12H22O12
(b) C12H22O11
(c) C12H24O11
(d) C12H22O10
Answer:
(b) C12H22O11

Question 16.
Second period of periodic table contains elements
(a) 2
(b) 8
(c) 18
(d) 32
Answer:
(b) 8

Bihar Board 12th Chemistry VVI Objective Questions Model Set 3 in English

Question 17.
Oleum is composed of H2SO4 and which constituent?
(a) SO2
(b) SO3
(c) H2S
(d) HSO4(-)
Answer:
(b) SO3

Question 18.
Nitrogen & Oxygen are
(a) Metals
(b) Non-metals
(c) Metalloids
(d) None
Answer:
(b) Non-metals

Question 19.
CH3CH2NH2 is known as
(a) Ethylamine
(b) Propyl amine
(c) Methylamine
(d) Ammonia
Answer:
(a) Ethylamine

Question 20.
The name of the compound Bihar Board 12th Chemistry VVI Objective Questions Model Set 3 in English Q20 is
(a) Benzene hydroxide
(b) Phenol
(c) Phenyl
(d) Benzyl Alcohol
Answer:
(b) Phenol

Bihar Board 12th Chemistry VVI Objective Questions Model Set 3 in English

Question 21.
White and yellow phosphorous are
(a) Allotropes
(b) Isomers
(c) Isobars
(d) Isotones
Answer:
(a) Allotropes

Question 22.
Which of the following gas cannot be collected over water?
(a) O2
(b) H2S
(c) SO2
(d) N2
Answer:
(c) SO2

Question 23.
PCl5 is a
(a) Oxidising agent
(b) Reducing agent
(c) Oxidizing and reducing agent both
(d) None
Answer:
(a) Oxidising agent

Question 24.
the pH of pure water is
(a) 1
(b) 4
(c) 3
(d) 7
Answer:
(d) 7

Bihar Board 12th Chemistry VVI Objective Questions Model Set 3 in English

Question 25.
Transition elements are also known as
(a) s-block elements
(b) p-block elements
(c) d-block elements
(d) f-block elements
Answer:
(c) d-block elements

Question 26.
IUPAC name of CH3COOH is
(a) Methanoic acid
(b) Ethanoic Acid
(c) Propanoic acid
(d) Methanol
Answer:
(b) Ethanoic Acid

Question 27.
The chief ore of Iron is
(a) Magnetite
(b) Siderite
(c) Haematite
(d) All
Answer:
(d) All

Question 28.
The formula of Nitric acid is
(a) HNO3
(b) H2N2O2
(c) HNO2
(d) HNO4
Answer:
(a) HNO3

Bihar Board 12th Chemistry VVI Objective Questions Model Set 3 in English

Question 29.
The drug used to reduce fever is called
(a) Antipyretic
(b) Analgesic
(c) Antacid
(d) None
Answer:
(a) Antipyretic

Question 30.
Carbohydrate which yields three to ten monosaccharide units on hydrolysis is called
(a) Monosaccharide
(b) Disaccharide
(c) Oligosaccharide
(d) Polysaccharide
Answer:
(c) Oligosaccharide

Question 31.
The hybridisation of N in NH3 is
(a) sp3
(b) sp2
(c) sp
(d) d2sp3
Answer:
(a) sp3

Bihar Board 12th Chemistry VVI Objective Questions Model Set 3 in English

Question 32.
A process of heating ore of metal in excess of air below its melting point is called
(a) Roasting
(b) Smelting
(c) Calcination
(d) All
Answer:
(a) Roasting

Question 33.
Overproduction of acid in stomach can be controlled by
(a) Antacid
(b) Analgesic
(c) Antipyretic
(d) Antibiotic
Answer:
(a) Antacid

Question 34.
Which of the following gas is mono-atomic?
(a) Chlorine
(b) Helium
(c) Nitrogen
(d) Oxygen
Answer:
(b) Helium

Bihar Board 12th Chemistry VVI Objective Questions Model Set 3 in English

Question 35.
Nitric acid is prepared by
(a) Contact process
(b) Ostwald’s method
(c) Photosynthesis
(d) Haber’s process
Answer:
(b) Ostwald’s method

Leave a Comment